Karstraat 13 - 5451 AW Mill - 0485 451768

Tips en weetjes

Handige tips en weetjes over de Gazelle Innergy E-bikes

Laatste wijziging: 25-06-2011

Snel naar:

Controle van de TMM sensor instelling
Uitvallende ondersteuning?
Kettingspanning & asmoeren

Op deze pagina vindt u handige tips en weetjes over de Gazelle Innergy E-bikes. Deze tips en weetjes zijn gebaseerd op onze eigen praktijk-ervaringen en vindt u daarom dus ook niet terug in uw onderhoudsboekje.

Er zijn geen rechten te ontlenen met betrekking tot onderstaande informatie en het gebruik van deze tips is geheel op eigen risico!

Controle van de TMM sensor instelling

Bij de Gazelle Innergy E-bikes voorzien van een Trapkracht-Meet-Methode sensor (afgekort TMM-sensor) is de afstelling van deze sensor erg belangrijk voor een gelijkmatige en comfortabele ondersteuning.

Belangrijk - de TMM-sensor instelling is géén maat voor de hoeveelheid ondersteuning die uw fiets biedt! De instelling geeft -kort gezegd- alleen de 'nul-waarde' weer van de sensor. Wilt u uw fiets meer of minder laten ondersteunen? Kom dan langs in onze werkplaats, zodat wij deze instelling voor u kunnen aanpassen.

Een van de kenmerken van een te lage TMM instelling is dat u het gevoel heeft dat uw fiets bij een lagere trapkracht minder (of niet meer) ondersteunt. Wanneer u weer meer kracht op uw pedalen zet, voelt u dat de motor weer even vermogen levert, maar zodra u weer normaal fietst zal de motor weer minder (of geen vermogen) leveren.

Een typische eigenschap van een te hoge TMM instelling is dat uw fiets 'uit zichzelf voortbeweegt', zelfs wanneer u geen kracht op de pedalen zet. Door de softwarematige beveiliging is dit echter niet mogelijk wanneer de fiets stilstaat; het voorwiel moet minstens één volledige omwenteling hebben gemaakt voordat de motor ondersteuning biedt.

Wij adviseren u om niet zelf de TMM-sensor instelling te wijzigen. Hiervoor is namelijk speciaal gereedschap vereist en is het aandraaimoment van de sensor van groot belang.

Er is echter wel een mogelijkheid om zelf de sensorwaarde uit te lezen. Ligt de uitgelezen waarde niet tussen de waarden die hieronder worden genoemd? Kom dan even langs in onze werkplaats, wij zullen dan de TMM-sensor van uw Gazelle Innergy optimaal afstellen.

Controleren van TMM sensor-waarde Gazelle Innergy modeljaren 2009/2010

Druk knop [1] in. Blijf deze knop vasthouden en druk knop [2] in. (zie afbeelding 1). De snelheidsindicatie zal nu de cijfers 999 laten zien. Rechtsonder op het display kunt u nu de actuele instelling van de TMM sensor aflezen (zie afbeelding 1 rechts). Voor een optimale ondersteuning moet deze waarde tussen de 45 en 48 liggen. Geeft de sensor op uw fiets een hogere danwel lagere waarde? Kom dan langs in onze werkplaats en laat de sensor opnieuw door ons afstellen.

Om weer terug te keren naar het oorspronkelijke menu kunt u een aantal maal op knop [3] duwen totdat het normale menu weer zichtbaar is. U kunt ook ongeveer 2 minuten wachten, het display zal dan automatisch terugkeren naar het oorspronkelijke menu.

Afbeelding 1: controle van de TMM sensor-waarde Gazelle Innergy modeljaren 2009/2010

 

Controleren van TMM sensor-waarde Gazelle Innergy modeljaar 2011 (Plus en Excellent)

Druk achtereenvolgens knop [1] en knop [2] in (zie afbeelding 2). Er verschijnt nu kort een melding dat de fiets contact maakt met de motor controller. Hierna verschijnt op het scherm de actuele instelling van de TMM-sensor (zie afbeelding 2 rechts). Voor een optimale ondersteuning moet deze waarde tussen de 200 en 250 liggen. Geeft de sensor op uw fiets een hogere danwel lagere waarde? Kom dan langs in onze werkplaats en laat de sensor opnieuw door ons afstellen.

Door op knop [3] te drukken keert u weer terug in het oorspronkelijke menu.

Afbeelding 2: controle van de TMM sensor-waarde Gazelle Innergy modeljaar 2011

Uitvallende ondersteuning?

Ervaart u dat de ondersteuning van uw Gazelle Innergy modeljaar 2009 of 2010 soms even wegvalt (waarbij ook het display uitvalt)? Zeer waarschijnlijk is er op uw fiets nog een oude displayhouder gemonteerd. U kunt dit controleren door de onderkant van de houder te bekijken. Ziet de onderkant eruit zoals op afbeelding [3] (oude houder, zonder steuntje)? Het laten vervangen van de houder door een nieuwe displayhouder (mét steuntje) zal waarschijnlijk het probleem van de uitvallende ondersteuning kunnen verhelpen. 

De displayhouder zal door de toevoeging van het steuntje aan de onderkant niet meer doorbuigen waardoor het contact tussen de displayhouder en display niet meer verbroken zal worden. 

Afbeelding 3: nieuwe en oude displayhouder

Kettingspanning & asmoeren

Een vaak vergeten (maar zeer belangrijk) aspect van de optimale Gazelle Innergy afstelling is de kettingspanning. Alle Gazelle Innergy modellen met een trapkrachtsensor of Dual Sensor zijn uitgerust met een automatische kettingspanner (uitgezonderd de modellen met een derailleur). Deze kunststof kettingspanner zorgt voor een constante spanning van de ketting zodat de TMM sensor een correcte trapkracht kan meten. Is de kettingspanning te hoog, dan is het mogelijk dat de TMM sensor niet goed terugloopt (en de fiets uit zichzelf zal blijven voortbewegen). Als de kettingspanning te laag is, kan het voorkomen dat de TMM geen trapkracht meet en uw fiets niet of minder reageert op uw trapkracht. Het juist afstellen van de kettingspanning zorgt ervoor dat de automatische kettingspanner voldoende ruimte heeft om de variatie in kettingspanning tijdens het fietsen op te vangen.

Hoe controleert u de kettingspanning?

Om te controleren of de kettingspanning van uw Gazelle Innergy goed is afgesteld, moet u de kettingspanner zijdelings vanaf de fiets bekijken. Het onderste schroefgaatje van de kunststof kettingkasthouder (op de liggende achtervork) moet hierbij nog nét zichtbaar zijn (zie afbeelding 4). Als dit niet het geval is, laat dan de kettingspanning opnieuw afstellen door uw Gazelle Innergy dealer. Let op! Om de kettingspanner goed te kunnen bekijken, zal de kettingkast moeten worden verwijderd. Het verwijderen van de kettingkast is op eigen risico! Bent u er niet zeker van hoe dit te doen, laat dit dan uitvoeren door uw Gazelle Innergy dealer.

Afbeelding 4: kettingspanners

De kettingspanning zal na verloop van tijd veranderen door slijtage (en door het inlopen van de verschillende onderdelen). Wij adviseren u (zoals wij ook adviseren voor gewone fietsen) om eenmaal per jaar uw fiets aan te bieden bij uw Gazelle dealer voor een onderhoudsbeurt. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt onder andere de kettingspanning gecontroleerd en (indien nodig) bijgesteld.

Asmoeren

Wanneer de asmoeren van de achteras niet of onvoldoende vast zitten, is het mogelijk dat hierdoor de kettingspanning verandert en/of de TMM sensor instelling verloopt. Ben er daarom zeker van dat wanneer u bijvoorbeeld een achterband heeft verwisseld, de asmoeren voldoende aangedraaid zijn.

Nieuws
Union E-rail uitgeroepen tot BESTE KOOP consumentenbond.
Gazelle Eclipse LTD winnaar Telegraaf fietstest
Nieuwe Gazelle Innergy's met X2-motor